Dyslexie en solliciteren: hoe goed (of slecht) gaat dit eigenlijk samen?
Een foutloze sollicitatiebrief is eigenlijk een must. Maar wat als dat voor een kandidaat nou juist het lastigste onderdeel is?! Dyslexie kan namelijk voor serieuze problemen zorgen in het sollicitatieproces. Want wat is vaak het eerste waar om gevraagd wordt? Precies, een sollicitatiebrief. En dan het liefst een brief zonder spelfouten, in een goed leesbaar verhaal en ook nog eens in correct Nederlands. Anders kom je als kandidaat sowieso onderaan de stapel terecht. Zo hoeft het natuurlijk niet te gaan, en sommige werkgevers zijn best bereid een oogje toe te knijpen voor een spelfoutje of twee. Maar deze ‘handicap’ kan zeker in de weg zitten met solliciteren.
Sollicitatiebrieffase voorbij en dan
Taal wordt vaak nog gekoppeld aan intelligentie en je best niet doen. Heel vaak is het voor een sollicitant al klaar als er 1 of 2 spelfouten in de brief zitten. Maar ook als ze de sollicitatiebrieffase voorbij zijn gekomen, kunnen sollicitatieprocedures voor dyslecte kandidaten lastig blijven. ‘Omdat het toch vaak vastloopt op een andere manier van denken. En dan denken dyslecten vaak: laat maar’. Dat gevoel van afwijzing heeft consequenties voor het zelfvertrouwen, waardoor dyslecten de neiging hebben om het maar weg te schuiven.
Andere kijk
Maar het is juist zo belangrijk dat kandidaten het melden als ze dyslectisch zijn, zodat er op een andere manier naar gekeken kan worden. Iemands taalvermogen zegt niets over hun andere capaciteiten! Vaak liggen deze capaciteiten gewoon ergens anders.
Outside-the-box
Hoewel dyslexie vooral nog alleen als een probleem wordt gezien, heeft het ook voordelen. Er is namelijk gebleken dat dyslectici vaak juist enorm creatief en ondernemend zijn, en verbanden zien die anderen niet zien. Naast dat mensen met dyslexie gewoon gelijke kansen op de arbeidsmarkt verdienen, kan het ook nog eens voor toegevoegde waarde zorgen. #depowervanhetandersdenken
Week van Dyslexie | 1 t/m 8 oktober 2021 | www.weekvandyslexie.nl